12 september 2024  

Griep

Door praten, hoesten of niezen worden de griepvirussen verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld in een trein of bus, een school of kinderdagverblijf. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop. Als iemand bijvoorbeeld na het vastpakken van de deurknop zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan hij besmet worden.

1 op de 10 mensen krijgt griep

De Wereldgezondheidsorganisatie schat in dat wereldwijd jaarlijks 5 tot 10% van de volwassenen getroffen wordt door griep en 20 tot 30% van de kinderen. Het percentage kan per jaar verschillen en is daarom een gemiddelde over meerdere jaren. 

Een griepprik?

Alle mensen van 60 jaar en ouder komen in aanmerking voor een griepprik. Ook  bij mensen onder 60 jaar met een hart- , long- of suikerziekte, nierpatiënten en mensen met een verminderde afweer kan griep ernstige gevolgen hebben.

Als u tot één van deze groepen hoort, is het belangrijk dat u tussen half oktober en eind november de griepprik haalt. Ook als u zich gezond voelt, kunt u nog steeds ernstig ziek worden van de griep omdat uw afweersysteem minder goed werkt in het beschermen tegen het griepvirus. Hierdoor kunt u sneller en erger ziek worden door griep en bijvoorbeeld een longontsteking krijgen.

Oproep

Iedereen die binnen bovenstaande groep valt krijgt een brief als uitnodiging voor de griepprik en kunt u deze gratis ontvangen.

Denkt u wel in aanmerking te komen voor een griepprik, maar hebt u geen oproep ontvangen, overleg dan met de assistente of huisarts.

Als u niet tot de doelgroep van de gratis griepprik behoort, kunt u de griepprik zelf betalen. U heeft hiervoor een recept nodig. Hiermee koopt u het griepvaccin bij de apotheek en laat een medewerker van de praktijk de prik zet. U betaalt voor het vaccin en voor het zetten van de prik. Soms vergoedt de zorgverzekering de griepprik. Vraag uw zorgverzekeraar hiervoor om meer informatie.

Wanneer niet?

Deze mensen mogen geen griepprik krijgen:

  • Kinderen die jonger zijn dan 6 maanden.
  • Mensen die koorts hebben. Bent u alleen verkouden? Dan kunt u de griepprik gewoon halen.
  • Mensen die een stootkuur prednison hebben gekregen. U kunt het halen van de griepprik beter uitstellen. Overleg hierover met uw huisarts.
  • Mensen voor wie binnen 48 uur na de vaccinatie een operatie staat gepland. Overleg met uw huisarts over het meest geschikte moment om de griepprik te halen.
  • Bent u allergisch voor de bestanddelen van de griepprik, zoals kippenei-eiwit of de antibiotica gentamicine of neomycine? Meestal kunt u dan gewoon de griepprik krijgen. Tenzij u bekend met een anafylactische reactie. Overleg met uw huisarts of en hoe u het beste ingeënt kunt worden

De griepprik vindt dit jaar plaats op zaterdag 9 november tussen 10 en 12 uur. Neem uw uitnodiging mee.